Află care sunt cele mai noi gadegturi și tehnologii care vor cuceri lumea în 2021 și care este impactul pe care tehnologia îl va avea asupra viitorului.
Industria tehnologiei informaționale reprezintă o piață cu o valoare estimată la 5 trilioane de dolari în 2021. În acest moment, 33% din piață este reprezentată de SUA (cu venituri de 1, 6 trilioane de dolari), dar China se anunță un jucător foarte important în această industrie. Segmentele cele mai importante ale industriei sunt reprezentate de serviciile de telecomunicații (26%), de piața echipamentelor și infrastructura dedicată acestora (23%), de serviciile și afacerile IT (21%), de tehnologia de urgență (19%) și de piața de software (12%).
În 2021 se dă startul utilizării tehnologiei 5G și a XR (Extended Reality) în care viteza mărită și capacitatea aplicațiilor de a se adapta comportamentului utilizatorului marchează trecerea într-o nouă dimensiune a tehnologiei. Saltul așteptat în anii următori pe piața tehnologiei este similar portarii cazinourilor terestre în mediul digital, astăzi fiind posibil ca jucătorii să se distreze la pacanele online nu doar de pe desktop sau mobil, ci și prin intermediul căștilor VR. Tehnologia va captiva viitorul, iar noutățile din acest an nu sunt decât un preambul la următoarele transformări care vor uimi lumea.
Tehnologii care “construiesc” omul viitorului astăzi!
Dispozitive inteligente care “alungă” stresul dacă sunt purtate 20 de minute pe zi (Cove), accesorii pentru jocuri care vor schimba modul în care vei utiliza consolele de Xbox (Otterbox), seifuri inteligente și ușor de transportat (Trove Home) și stații de încărcat diverse dispozitive all-in-one (Satechi Dock 5 Multidevice Charging) – iar lista este abia la început. IoT își face loc în viața noastă și ne “cucerește” locuințele, mașinile și tot ceea ce poate avea o componentă bazată pe AI.
La CES 2021 au fost prezentat câteva dispozitive interesante pentru pasionații de tehnologie, printre ele remarcându-se soneria Arlo touchless video doorbell cu tehnologie bazată pe senzorii de mișcare și care detectează prezența fizică umană. Totodată, s-au stabilit trendurile în materie de tehnologie pentru acest an. Expansiunea 5G reprezintă un pas către viitorul modern al omenirii, cu viteze superioare de transmitere a datelor și conceperea unor noi dispozitive multimedia capabile să suporte aceste viteze și fluxul de date transmis.
Cu o societate orientată către distanțare socială, ca urmare a crizei sanitare și a incertitudinii privind viitorul “relațiilor de muncă la birou”, specialiștii trebuie să dezvolte tehnologii ce pot simplifica la maxim modul în care oamenii lucrează de acasă. Se discută despre aplicații și software care să aibă minimul de linii de cod, astfel încât să fie ușor de înțeles de orice fel de utilizator, în special de către cei care nu sunt familiarizați cu tehnologia avansată.
Conceptele tehnologie VR și AR au fost reunite într-o nouă tehnologie XR – Realitate Extinsă – în care accentul se pune pe dezvoltarea unor dispozitive și aplicații capabile să învețe să “citească” tiparele comportamentale ale utilizatorilor. Automatizarea locurilor de muncă implică integrarea RPA în aceste procese, astfel încât o mare parte din activitățile umane din anumite sectoare să fie preluate de roboți și de echipamente dotate cu AI. Desigur, acest lucru înseamnă că 9% din locurile de muncă cu forță umană, la nivel global, se află sub amenințarea directă a acestei tehnologii.
Piața de tehnologie – motorul necesar dezvoltării umanității?
Integrarea soluțiilor inteligente bazate pe AI, învățarea în timp real a dispozitivelor care sunt dotate cu astfel de inteligență înseamnă soluții pentru omenire. De la spitale (unde AI-ul poate ajută la identificarea celor mai bune opțiuni pentru salvarea de vieți și utilizarea resurselor și distribuirea eficientă a acestora) și până la activitățile de comerț (unde această tehnologie poate să identifice modelele comportamentale ale clienților, oferindu-i acestuia servicii individualizate) – tehnologie este mai mult decât necesară.
Astăzi, această piață este cotată la o sumă de 57 de miliarde de dolari, dar previziunile experților indică o creștere de până la 190 de miliarde în 2025. Aceste sume sunt generate de vastele posibilități care se deschid către evoluția umanității, cu perspective certe pentru ușurarea vieții oamenilor. Dincolo de faptul că 5% din actualele locuri de muncă pot fi complet înlocuite de roboți AI, 60% dintre aceste slujbe pot fi parțial automatizate, ceea ce ar ajuta oamenii să lucreze nu doar mai eficient, ci și într-un interval de timp mai scurt (mi multe posibilități de relaxare) .
IoT este o tehnologie care se află în trend, iar valoarea pieței va ajunge până la pragul de 6,72 miliarde de dolari în 2022. Soluțiile care vor facilita simplificarea existenței sunt deja pe piață, astfel că locuințele și autoturismele de astăzi se bazează pe IoT pentru a le servi utilizatorilor cele mai avantajoase opțiuni în diverse situații de viață. Super computerele vor ajuta omenirea să avanseze, de la medicină și până la zona financiară, iar valoarea acestei tehnologii este apreciată la 2, 5 miliarde de dolari până în 2029.
Integrate în diverse dispozitive și echipamente, aceste tehnologii schimbă regulile jocului în favoarea oamenilor. Nu doar că le oferă avantaje imediate, ci le permite să viseze la viitor pe termen lung, îmbunătățindu-le în mod considerabil nivelul de sănătate și de bunăstare.